The Courtyard of a House in Delft

This is one of several paintings signed and dated 1658. The carefully observed architecture takes precedence over the figures in the painting; the decayed garden wall on the right contrasts with the well-preserved house on the left, where a passage affords a view to the street beyond, and with the freshly swept pavement.

The stone tablet over the doorway was originally over the entrance of the Hieronymusdale Cloister in Delft. When the cloister was suppressed this tablet was removed and set into the wall of a garden behind the canal. The inscription on the tablet reads: ( / wil(dt.v.tot.patie)ntie [en.lijdt] tsamenhey(t) / begheven w(and)t.w(ij).mu(ette)n / eerst dalle / willen wijlle wy w(o)rden / verheven anno 1614. (This is in Saint Jerome's vale, if you wish to repair to patience and meekness. For we must first descend if we wish to be raised.)

Another signed and dated version of the same view (private collection) probably preceded this painting. Similar figures are found in other paintings of this period by de Hooch, such as 'An Interior, with A Woman drinking with Two Men' also in the National Gallery.


Key facts

Artist dates
1629 - 1684
Full title
The Courtyard of a House in Delft
Date made
Medium and support
Oil on canvas
73.5 x 60 cm
Inscription summary
Signed; Dated and inscribed
Acquisition credit
Bought, 1871
Inventory number
Location in Gallery